Европа

Изтребители на НАТО прехванаха руски самолети до Естония

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Изтребители „Тайфун“ от британските и германските военновъздушни сили са вдигнати по тревога от военновъздушната база Емари, за да извършат мисия по Air Policing край естонското крайбрежие. Това се случва за втори път тази седмица.

Като част от продължаващата охрана на въздушното пространство в региона, двойката изтребители на НАТО излетя, за да прехване Ту-134 на руските въоръжени сили, придружен от транспортен самолет Ан-12 и два изтребителя Су-27.

Руските самолети се прехващат, когато летят близо до естонското въздушно пространство.

На 15 март при подобен инцидент изтребители на двете страни прехванаха два руски самолета Ил-78 и Ан-14 близо до въздушното пространство на прибалтийската държава, след като не успяха до установят контакт с пилотите им

Кралските ВВС и германските военновъздушни сили провеждат съвместна охрана на въздушното пространство на НАТО. Така се гарантира поддържането на безопасността на полетите за всички, които ползват въздушното пространство.

Кралските военновъздушни сили са разположени в операция "Азоти" в Естония и ще поемат ръководството от германския отряд през април. Съвместните мисии ще продължат да се изпълняват до края на април.