Свят

Британски и германски изтребители прихванаха руски самолет край Естония

От Euronews България Euronews България

Военновъздушните сили на Великобритания и Германия са прехванали руски военен самолет близо до естонското въздушно пространство, съобщи БТА. Информацията е на Пи Ей Мидия в партньорство с ДПА.

Това се е случило в рамките на първа съвместна мисия на двете страни по охрана на въздушното пространство в балтийската страна. Великобритания се подготвя да поеме от Германия ръководството на мисията на НАТО в Естония, която граничи с Русия.

Един британски и един германски изтребител "Тайфун" са реагирали на руски самолет за дозареждане във въздуха, след като той не установил връзка с естонския контрол на въздушното движение.

Британското министерство на отбраната подчерта рутинния характер на мисията, но тя се случва на фона на напрежението между Запада и Русия заради инвазията в Украйна.

Междувременно румънската телевизия Диджи24 съобщи, че сваленият над Черно море снощи американски дрон е излетял от Румъния за разузнавателна мисия. Информацията е от неназован американски военен представител за  „Ню Йорк Таймс“.  

Целта на полета била разузнавателна мисия, която обикновено продължава 9-10 часа. Румънската телевизия напомня, че подобни летателни апарати са разположени в базата Къмпия Турзий, намираща се в централния окръг Клуж. Дронът не е бил оборудван с оръжие.

Служители на Пентагона заявиха, че два руски самолета "Су-27" са се опитали да прехванат безпилотния летателен апарат в международно въздушно пространство над Черно море, което принудило американските въоръжени сили да го разбият в Черно море.

Руското министерство на отбраната отрича американската версия за събитията. Според Москва дронът се е разбил в Черно море недалеч от Крим в резултат на рязка маневра. 

След инцидента военновъздушните сили на Украйна в своя позиция подкрепиха разполагането на американски разузнавателни безпилотни самолети, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Черно море не е вътрешно море на Русия. Руснаците окупираха и Азовско море и го смятат за свое“, заяви говорителят на украинските ВВС Юрий Ихнат.

Той напомни, че излаз на Черно море имат членове на НАТО като Турция и Румъния, поради което американските безпилогни самолети действат там законно.