Европа

Руски самолет се сблъска с американски дрон над Черно море (Обновена)

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Руски изтребител се сблъска с американски дрон над Черно море. Европейското командване на ВВС на САЩ потвърди, че руски Су-27 се е сблъскал с американски дрон MQ-9, като безпилотният апарат е паднал в международни води.

Руски изтребител е ударил витлото на американски дрон за наблюдение "Рийпър" и това е станало причина той да се разбие в Черно море в. Нашият самолет Ем Кю-9 (MQ-9) извършваше рутинни операции в международно въздушно пространство, когато е бил прехванат и ударен от руски самолет. Това е довело до катастрофа и пълно унищожение на Ем Кю-9",

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че инцидентът с руския изтребител е "безразсъден".

 

 

Президентът Байдън е бил информиран за инцидента. Той не е необичаен, но е опасен. Руски самолети прихващат американски самолети над Черно море. И дори само през последните седмици е имало други прихващания. Но това очевидно заслужава внимание поради това колко опасно и непрофесионално е било, като е довело до свалянето на един от нашите дронове. Искам да подчертая, че този MQ-9 е оперирал в международно въздушно пространство над международни води и не е представлявал заплаха за никого, а това е било опасно и непрофесионално прихващане.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност

Инцидентът се случва на фона на засиленото напрежение между Русия и САЩ, като администрацията на Байдън налага санкции и се стреми да изолира Москва заради инвазията ѝ в Украйна. САЩ извършват операции над Черно море от повече от година, каза Кърби, преди нахлуването на Русия в Украйна.

Американските и съюзническите самолети ще продължат да оперират в международното въздушно пространство и ние молим руснаците да се държат професионално и безопасно, добавиха от американските ВВС.