Европа

Унгария бави гласуването за членството на Швеция и Финландия в НАТО

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Hungary Revolution Anniversary AP Сградата на унгарския парламент в Будапеща. Снимка: АП, архив.

Дълго отлаганото гласуване в унгарския парламент за ратифициране на кандидатурите за членство в НАТО на Швеция и Финландия вероятно ще бъде отложено отново по предложение на високопоставен правителствен служител, информира АП.

В писмо, публикувано от унгарския информационен сайт hvg.hu, вицепремиерът Жолт Семен поиска парламентарната сесия, планирана да започне на 20 март - по време на която се очакваше депутатите да гласуват присъединяването на двете скандинавски страни към военния съюз, да бъде отложена за седмица по-късно.

Като причина за отлагането Семен посочи продължаващите преговори на Унгария с изпълнителната власт на Европейския съюз относно предполагаеми нарушения от страна на Будапеща на изискванията на блока за върховенство на закона. Председателят на унгарския парламент, който сам е член на управляващата коалиция на Семен, трябва да одобри искането за отлагане.

Унгария остава единствената страна членка на НАТО - освен Турция, която все още не е одобрила кандидатурите на двете скандинавски държави за присъединяване към западния военен съюз. Отлагането е второто в рамките на две седмици и само последното от многото, които се случиха последователно от юли 2022 г. насам.

Междувременно Френският президент Еманюел Макрон прие вчера вечерта в Париж на вечеря премиера на Унгария Виктор Орбан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По време на тази работна вечеря в Елисейския дворец френският държавен глава и унгарският лидер дискутираха подготовката на Европейския съвет, който ще бъде в Брюксел на 23 и 24 март. Те обсъдиха и въпроси, свързани с индустриалната политика и с европейската конкурентоспособност, както и миграционния въпрос, се казва в съобщение на Елисейския дворец.