Политика

Турция поднови дискусиите за членство на Финландия и Швеция в НАТО

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

След повече от месец мълчание Турция подновява разговорите с Финландия и Швеция за присъединяването на двете държави към НАТО. Генералният секретар Йенс Столтенберг потвърди, че дискусиите продължават.

 

Президентът Ердоган се съгласи да поднови преговорите и да има среща между Финландия, Швеция и Турция в централата на НАТО. Това само по себе си е важно след дългия период без разговори. Това е процес, който не очаквам да приключи скоро, но съм уверен, че Финландия и Швеция ще станат членове на НАТО.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

По-рано турският президент Реджеп Ердоган блокира временно разговорите за присъединяване и предупреди, че Финландия може да стане част от Алианса, но без Швеция. До решението на Анкара се стигна, след като датски политик изгори копие на Корана пред турското посолство в Стокхолм. Освен това Ердоган критикува Швеция за това, че позволява провеждането на прокюрдски протести.

Хелзинки и Стокхолм подадоха обща кандидатура за членство в НАТО след началото на войната в Украйна. Към момента единствено Турция и Унгария не са одобрили влизането на страните в Алианса.