Европа

Столтенберг: Време е Финландия и Швеция да станат членове на НАТО

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отново заговори за едновременно присъединяване на Финландия и Швеция в Алианса. Заради съпротивата от страна на Турция относно членството на Стокхолм, Столтенберг беше заявил, че двете държави могат да вървят отделно по пътя си към НАТО.

„Имаме напредък. Преди няколко седмици се срещнах с президента Ердоган и се договорихме да проведем среща с Финландия, Швеция и Турция в Брюксел следващата седмица. Моето послание е, че и Финландия, и Швеция изпълниха това, което обещаха в тристранното споразумение, сключено с Турция през юни миналата година в Мадрид. Така че сега е моментът да ратифицираме и да приветстваме Финландия и Швеция като пълноправни членове на Алианса“, каза той.

Премиерът на Финландия Санна Марин се съгласи, че всичко е в ръцете на Анкара, но намекна и за отговорност, която трябва да бъде носена от самия Алианс:

„Ние чакаме. Това е тест и за политиката на отворени врати на НАТО. Ние покриваме всички критерии, затова е време да се види и колко надежден е Съюзът. Но както каза и Йенс, всичко е в ръцете на Турция и Унгария и чакаме тяхното решение. Дано стане по-бързо и да е по възможност преди срещата през лятото“, заяви Марин.

Другата основна тема на разговорите между Столтенберг и Марин беше войната в Украйна и ролята на НАТО за подпомагането на Киев. Генералният секретар заяви, че макар и да не е страна в конфликта, Алиансът е длъжен да помогне на суверенна държава, която има правото на самозащита. Той подчерта, че всяка атака срещу страна-членка би означавала ответен отговор от целия съюз.