Свят

Блинкън призова Турция за бързо присъединяване на Финландия и Швеция в НАТО

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Американският държавен секретар призова за ново разширяване на НАТО в следващите месеци. Антъни Блинкън очаква Финландия и Швеция да влязат в Алианса възможно най-бързо, а този призив отправи от Турция, която е основен противник на присъединяването на двете държави.

 

Въпросът за влизането на Финландия и Швеция в НАТО не е двустранен, между Турция и Съединените щати. Разбира се, отстояваме тяхното приемане възможно най-бързо. И двете кандидатки подкрепят партньорството на НАТО за мир, техните военни работят успешно с Алианса.

Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ

Блинкън се срещна с турския си колега Мевлют Чавушоглу, който повтори, че Турция може да одобри присъединяването на Финландия преди това на Швеция заради толерантното отношение на Стокхолм към Кюрдската работническа партия.

 

В зависимост от това колко бързо и колко добре може да действа Швеция и ако успеем да убедим парламента и народа ни, ще бъдат предприети стъпки. За Финландия - нашият президент каза на генералния секретар на НАТО, че можем да следваме друг метод и да покажем различно отношение.

Мевлют Чавушоглу, външен министър на Турция

Чавушоглу обаче подчерта, че прекратените преговори с Хелзинки и Стокхолм в Брюксел скоро ще бъдат подновени.

След началото на руската инвазия в Украйна - Финландия и Швеция поискаха да станат част от военния пакт. Близо година по-късно само две страни членки не са ратифицирали присъединяването - Турция и Унгария. Не е ясно дали това ще стане до следващата среща на върха на НАТО през юли.