Свят

НАТО: Трябва да дадем на Украйна това, от което се нуждае, за да победи

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова да се даде на Украйна онова, от което има нужда, за да спечели войната, водена от Русия. С тези думи той се обърна към участниците в Мюнхенската конференция по сигурността. Няма никакви признаци, че руският президент е променил амбициите си, посочи той.

 

Някои се притесняват, че подкрепата ни за Украйна рискува да предизвика ескалация. Нека бъда ясен: няма безрискови варианти. Но най-големият риск от всички е, ако руският президент спечели. Ако Путин спечели в Украйна, посланието към него и други авторитарни лидери ще бъде, че могат да използват сила, за да получат това, което искат. Това ще направи света по-опасен, а нас - по-уязвими.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Има 3 поуки от конфликта в Украйна за алианса - че НАТО трябва и занапред да подкрепя Украйна, всестранно да се въоръжава И да модернизира армиите си, както и да се засили защитата на инфраструктурата и киберсигурността.

Русия е извършила „престъпления срещу човечеството“ по време на войната си в Украйна, заяви американският вицепрезидент Камала Харис и призова за „правосъдие“. Тя потвърди, че САЩ ще подкрепят, „докогато потрябва“, тази страна.

 

Съединените щати официално установиха, че Русия е извършила престъпления срещу човечеството. И казвам на всички, които са извършили тези престъпления, и на техните началници, които са съучастници в тях, че ще ви бъде потърсена отговорност пред лицето на тези неоспорими факти. Трябва да останем силни. Защото, ако Путин успее с атаката си срещу основните принципи, други нации могат да се почувстват окуражени да последват неговия насилствен пример.

Камала Харис, вицепрезидент на САЩ

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че е сигурен, че съюзниците на Украйна в крайна сметка ще ѝ предоставят изтребители, за да ѝ помогнат да отблъсне руската инвазия. Той смята още, че Китай може да изиграе определена роля, която да потвърди основополагащ принцип - териториалната цялост на всяка държава.

 

Не са възможни никакви отстъпки, никакви компромиси по отношение на териториалната цялост на Украйна или на която и да е друга държава в света. И нито един мирен план не може да се основава дори на най-малкото предположение, че може да се отнеме и един квадратен метър от украинската територия.

Дмитрий Кулеба, украински външен министър

Същевременно британският премиер Риши Сунак каза пред делегатите в Мюнхен, че Лондон е предложил помощ на страните, които имат готовност незабавно да изпратят самолети в Украйна.