Euronews Сега

Турция ще продължи разговорите с Финландия и Швеция за членство в Алианса

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Турция се съгласи да продължи разговорите с Швеция и Финландия относно разширяването на НАТО. Срещата ще се проведе в Брюксел на 9 март, където е седалището на Атлантическия алианс, съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

"Нашите опасения относно тероризма в двете държави трябва да бъдат разгледани. В Швеция все още има такива дейности. Като международна общност ние трябва да действаме срещу такива действия. Не можем да кажем "да" на членството на Швеция в НАТО, без да обърнем внимание на тези събития", заяви той.

Досега Анкара се противопоставяше на присъединяването на Швеция към НАТО. Анкара обвинява Швеция, че не предприема достатъчно решителни действия срещу лица и групи, които Турция класифицира като терористични. Това включва и ПКК.

В края на януари Турция отложи тристранната среща, насрочена за февруари, след антитурски и антиислямски демонстрации. Решението на шведските власти да разрешат демонстрация пред турското посолство в Стокхолм, по време на която беше изгорен Коран, предизвика гнева на Анкара.

По време на посещението си в турската столица в средата на февруари генералният секретар на НАТО призова за "незабавна" интеграция на Финландия и Швеция, чиито молби за присъединяване към алианса са блокирани от Анкара от май миналата година.

Лидерите на 30-те държави - членки на НАТО, решиха да поканят Стокхолм и Хелзинки да се присъединят към алианса на срещата на върха в Мадрид през юни 2022 г. Всички държави членки са подписали протоколи за присъединяване, а 28 са ги ратифицирали. Само Турция и Унгария не са ратифицирали споразуменията. Унгарският парламент трябва да гласува по тях в началото на март.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Финландия и Швеция подадоха съвместно заявление за присъединяване към Атлантическия съюз, отказвайки се от десетилетия на военен неутралитет.