Европа

Финландският парламент окончателно одобри кандидатурата на страната за НАТО

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Парламентът на Финландия даде окончателно одобрение на историческата кандидатура на скандинавската държава за членство в НАТО, като депутатите подписаха споразумението за членство заедно с необходимото законодателство. 200-местният законодателен орган прие мярката със 184 срещу седем гласа, за да позволи присъединяването на Финландия към НАТО, като по този начин изчисти последното необходимо национално препятствие за присъединяване към Алианса.

Гласуването беше инициирано от лявоцентристкото правителство на министър-председателя Сана Марин, което искаше да пристъпи към гласуване преди парламентарните избори във Финландия на 2 април, въпреки че две от членките на НАТО - Турция и Унгария - все още не са ратифицирали кандидатурите за членство на Финландия и съседна Швеция.

Законодателните решения от сряда трябва да бъдат подписани като закон от президента Саули Ниинистьо, който обеща да направи това преди парламентарните избори през април.

Финландия и Швеция - близки скандинавски партньори в културно, икономическо и политическо отношение, кандидатстваха заедно за членство в НАТО през май.

За приемането на нови членове НАТО изисква единодушно одобрение от съществуващите членове. Най-голямата част от опозицията срещу кандидатурите за членство на Финландия и Швеция идва от Турция, която иска по-силни действия, най-вече от страна на Швеция, срещу групи, които Анкара смята за терористични.

 

Stoltenberg AP Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО. Снимка: АП, архив.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви вчера в Хелзинки, че членството на Финландия и Швеция е "основен приоритет" за Алианса, и призова Турция и Унгария спешно да ратифицират присъединяването на скандинавските страни.

Турция се съгласи да възобнови разговорите с Финландия и Швеция по техните кандидатури за членство в Брюксел този месец, за да изглади пречките и проблемите, които Анкара има, особено с Швеция.

Междувременно парламентът на Унгария трябваше да започне обсъждането на членството на скандинавското дуо в НАТО, като се очаква ратификацията да бъде в края на март.

Високопоставен унгарски законодател заяви миналата седмица, че Унгария планира да изпрати делегация във Финландия и Швеция, за да разреши "политическите спорове", които породиха съмнения сред някои унгарски законодатели дали да подкрепят кандидатурите им за членство в НАТО.