Общество

Дипломат: Ако Русия опита да извади дрона преди САЩ, ще е сериозна провокация

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Инцидент е. Не се смятам, че има умишлени действия. Руските бойни пилоти често използват такава тактика. САЩ вече са изпратили кораби за изваждането на този дрон, така че трябва внимателно ще гледаме действията на Русия - дали ще каже, че е инцидент и САЩ да си извадят дрона, или ще се опитат да го извадят. Ако е последното, то това ще е сериозна провокация“.

Така бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев коментира в ефира на Euronews Bulgaria сваления в Черно море американски дрон от руски самолет.

Керемедчиев подкрепи тезата си, че случаят е инцидент с примера, че изказът и на Русия, и на САЩ за него, е „доста умерен“.

 

Очакван инцидент, тъй като Черно море е най-горещата точка на съприкосновение между Русия и САЩ, и изобщо страните, които членуват в НАТО. Концентрацията на различни средства – бойни кораби, включително и дронове, е толкова голяма, че такива инциденти са много вероятни и най-накрая се случиха.

Милен Керемедчиев, бивш зам.-външен министър

По думите му свалянето на дрона се случва в територия, за която спорят и двете страни.

„Русия смята Крим за руска територия, както и въздушното му пространство. А САЩ и страните от НАТО приемат, че това е международно пространство“, посочи той. И допълни: „Тази зона е изключително гореща, там ври и кипи, дроновете събират разузнавателна, педантична, точна, информация. В Румъния са базирани и събират ценна информация на украинските въоръжени сили“.

Керемедчиев обясни, че тези дронове могат да носят оръжие и ракети и „много успешно бяха използвани от САЩ в Афганистан за унищожаване на афганистански главатари“.

По повод модернизацията на армията ни и пуснатата от Министерството на отбраната поръчка за ремонт на шест двигателя за МиГ-29, Милен Керемедчиев прогнозира, че най-вероятно ще се провали, „тъй като няма възможност за такъв ремонт - Полша и Словакия обявиха, че ще предоставят своите бойни самолети директно на Украйна, както и резервни части. Приоритетите се преместват. България не може да разчита на тях, много е вероятно е да приземи миговете си, а следващите 2 г. да разчита на други страни-членки на НАТО да ни пазят небето“.

Вижте още във видеото.