Добро Утро, Европа

Новото правителство на Естония е вече факт

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

5 седмици след изборите в Естония, парламентът на страната се събра за пръв път, депутатите положиха клетва и гласуваха новото правителство на премиера Кая Калас. Дясноцентристката Партия на реформите на Калас спечели парламентарните избори на 5 март с 31.2% от гласовете и получи право да състави кабинет. Преди дни Калас обяви, че нейната партия ще се коалира с центристката „Естония 200“ и Социалдемократическата партия.

 

 

Нашият приоритет е преди всичко сигурността на Естония. Трябва да инвестираме повече в отбраната. На второ място, трябва да направим бюджета по-балансиран. Трето, това са регионалните различия, които имаме в Естония, за да се опитаме да бъдем по-равнопоставени в успеха, който извоюваме. И накрая, образованието също е от изключителна важност, защото от образовани хора можем да извлечем невероятен потенциал за икономиката.

Кая Калас – премиер на Естония

Президентът на Естония поиска от депутатите да се движат стриктно по дневния ред на избирателите им.

Всеки от вас е отговорен да представлява своите избиратели, когато разглежда въпросите, които бяха водещи на изборите. Лесно е да ги изброим: сигурност, икономика, нарастващи разходи за живот, климат, околна среда, образование, финансови проблеми на общините.

Алар Карис – президент на Естония

Това е третото правителство на Калас, която заема премиерския пост в Естония – член на Европейския съюз и НАТО – от януари 2021 г. Тя е първата жена, оглавила правителство на балтийската страна с население от 1.3 млн. души.