Европа

Партията на премиера Кая Калас печели вота в Естония

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Избирателите в Естония дадоха нов мандат за управление на дясноцентристката Реформистка партия на премиера Кая Калас, която е сред най-ревностните поддръжници на Украйна в Европа.

След излизане на резултатите от електронното гласуване и при преброени почти 100% от подадените гласове Реформистката партия събира 31.4% подкрепа или 37 места в 101-местния парламент.

На второ и трето място се класираха крайнодясната Консервативна народна партия EKRE (16.1%) и Центристката партия с 15 на сто от гласовете. Другите две партии от управляващата коалиция – социалдемократите и партия "Отечество", събират заедно още почти 18% (и имат общо 17 депутати).

Премиерът Калас обяви пред поддръжниците си основните приоритети на следващото коалиционно правителство.

Трябва да направим големи реформи през новия мандат по отношение на зеления преход например. Трябва и да инвестираме в нашата сигурност, тъй като имаме агресивен съсед, който няма да изчезне. Имаме и други проблеми като регионалното сближаване и образователната система. Нуждаем се от обучение на естонски език.

Кая Калас – премиер на Естония и лидер на Реформистката партия

Калас изключи възможността да се коалира с Консервативната народна партия (EKRE) поради идеологически различия и вероятно ще се обърне към бившия коалиционен партньор Центристката партия или досегашните си партньори – малката консервативна партия "Отечество" и социалдемократите.

Новата партия "Естония 200", която също влиза в парламента, може да участва в преговорите за следващото управление.

Над 900 хиляди души имаха право на глас на изборите, като близо половината гласуваха предварително - по електронен път или с бюлетина по пощата.

Избирателната активност е била 63.7%.