Свят

След намек, че жената на Санчес е корумпирана: Испания окончателно изтегли посланика си от Аржентина

От Euronews България Euronews България
Begona Gomez Pedro Sanchez Jena Zhena AP Испанският министър-председател Педро Санчес до съпругата си Бегона Гомес, 21 юли 2023 г. (Снимка: AP/Emilio Morenatti)

Испания окончателно ще отзове посланика си в Аржентина, след като президентът Хавиер Милей отказа да се извини за коментарите си относно съпругата на испанския премиер Педро Санчес, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

През уикенда Испания отзова посланика си в Аржентина, а външният министър Хосе Мануел Албарес заяви, че пратеникът "окончателно ще остане в Мадрид. Аржентина вече няма да има испански посланик".

Президентът на Аржентина предизвика възмущение с нападението си срещу социализма през уикенда, докато беше на конференция в Мадрид, организирана от крайнодясната партия "Вокс".

"Световните елити не осъзнават колко разрушително може да бъде прилагането на идеите на социализма. Те не знаят какъв тип общество и държава може да създаде това, какви хора се вкопчват във властта и какво ниво на злоупотреби поражда това. Когато имаш корумпирана съпруга, да речем, това омърсява ситуацията и ти отнема пет дни, за да помислиш за нея", каза Милей.

Санчес наскоро обмисляше да подаде оставка, след като испанските прокурори започнаха предварително разследване за корупция срещу съпругата му Бегона Гомес, което бързо беше прекратено.

В рамките на няколко часа след нападението на Милей Испания отзова посланика си, а Албарес осъди "обидата" на гостуващия президент.

Той поиска публично извинение от Милей, като заяви, че Мадрид не изключва възможността за скъсване на дипломатическите отношения. Санчес също така призова Милей да оттегли коментарите си.

Аржентинското правителство обаче заклейми това, което нарече "светкавични и импулсивни заплахи", и настоя правителството на Санчес да се извини.

Милей, самопровъзгласил се за "анархокапиталист", спечели изборите през ноември миналата година с обещанието да намали до нула огромния държавен дълг на Аржентина. Той въведе програма за строги икономии, в рамките на която правителството намали публичните субсидии.

Но той стана известен и с противоречивите си изказвания.

В продължение на седмици дипломатическото напрежение между Испания и Аржентина нарастваше, което доведе до последния спор. Миналия месец един от испанските министри посочи, че Милей е вземал наркотици.