Свят

Германският посланик в Русия бе поканен на разговор в руското МВНР

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Посланикът на Германия в Москва е извикан в руското външно министерство. Поканата идва, след като руска държавна медия разпространи аудиозапис, в който се твърди, че германски служители обсъждат подкрепа за Украйна, включително потенциална употреба на ракети "Таурус". За Русия няма място за интерпретации. 

Самият запис навежда на мисълта, че във въоръжените сили на Федерална република Германия се обсъждат по същество и конкретно планове за нанасяне на удари по територията на Руската федерация. Това не изисква никакво правно тълкуване, всичко е повече от очевидно.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин

От своя страна германското правителство отхвърли информацията, че Кремъл е извикал посланика на страната, като заяви, че срещата е била "планирана от известно време".

Нашият посланик беше в руското външно министерство тази сутрин за среща, която вече беше насрочена от известно време. В тази връзка мога да отговоря на въпроса ви дали е бил извикан с просто "не". Тук няма да навлизаме в подробности относно съдържанието.

Кристиан Вагнер, говорител на германското външно министерство

Германските власти не поставят под съмнение автентичността на 38-минутния запис, но според тях твърденията на Москва са "абсурдни". Миналата седмица канцлерът Олаф Шолц каза, че Германия не може да се включи пряко във войната. Министерството на отбраната на Германия заяви, че изтичането на информация за разговор между високопоставени служители относно военната помощ за Украйна е било "координирано" от Русия. 

С изключение на няколко изключения, няма много ново съдържание от този телефонен разговор, поне засега изглежда така. А това от своя страна води до осъзнаването, че единствената цел на този запис е да дестабилизира и разтревожи населението. От нас зависи да решим дали ще прескочим тази тояга, която Путин ни протяга.

Борис Писториус, министър на отбраната на Германия

Записът бе публикуван в същия ден, в който се проведоха погребалните церемонии за руския опозиционен лидер Алексей Навални в Москва.