Европа

Шолц обеща "внимателно и бързо" разследване на изтекъл запис на офицери от Бундесвера

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Скандалът с предполагаемите прихванати разговори на германски висши офицери вече се разследва "много внимателно, интензивно и бързо", каза канцлерът Олаф Шолц.

Руското пропагандно издание RT публикува аудиозапис на разговор между германски генерали, които обсъждат какви цели ще изберат украинските сили, ако получат германски крилати ракети "Таурус".

Берлин не потвърди официално автентичността на записа, но той предизвика възмущение сред германските политици: не само заради пробива в сигурността, но и защото се твърди, че Шолц не е бил съвсем искрен, когато е защитил решението си да не изпраща ракети на Украйна. Един от аргументите му беше, че правилното използване на оръжията изисква присъствието на германски военен персонал. Но генералите в записа твърдят обратното.

Федералното правителство трябва да се погрижи за комуникационните технологии, защото със сигурност това ще бъде само върхът на айсберга. Трябва да се изясни също защо федералният канцлер прави публично неверни твърдения, когато казва, че германските въоръжени сили трябва да бъдат включени на терен.

Родерих Кизеветер – депутат от Християндемократическия съюз

Германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" твърди, че Шолц не е променил мнението си и продължава да е против изпращането на ракети на Киев. Позицията на канцлера, който се опитва да не провокира излишно Кремъл, често е обект на остри критики. Въпреки това Германия вече е вторият по големина (след САЩ) доставчик на оръжие и военна помощ за Украйна.

Берлин прекрачва все повече своите червени линии на фона на продължаващата руска агресия. Преди дни Бундесверът обяви първото постоянно разполагане на свой контингент в чужбина след Втората световна война – в Литва.