Свят

Мексико прекъсна дипломатическите си връзки с Еквадор

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Мексико прекъсна дипломатическите си връзки с Еквадор, след като властите в страната нахлуха в мексиканското посолство в Кито, с цел да арестуват бившия еквадорски вицепрезидент Хорхе Глас. Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че те са "влезли насилствено" в посолството в "грубо нарушение на международното право". Глас намери убежище там през декември миналата година, след като Еквадор издаде заповед за арест срещу него за предполагаема корупция. Адвокатът на Глас заяви, че той е невинен. Той беше заместник-председател на Еквадор между 2013 и 2017 г. Впоследствие беше освободен от задълженията си заради нарастващите обвинения в корупция срещу него. По-късно той беше осъден на шест години затвор. Прокурорите твърдят, че той е взел подкупи на стойност 13,5 млн. долара. През ноември той беше освободен от затвора, но след това еквадорските власти издадоха нова заповед за арест, в която се твърдят нови обвинения.

Как е възможно престъпници да нахлуят в мексиканското посолство в Еквадор? Това е невъзможно. Не може да бъде. Това е лудост. Мисля, че са отвлекли бившия вицепрезидент Хорхе Глас. Много се притеснявам, защото той може да бъде убит. Това е извън всяка норма.

Роберто Кансеко, ръководител на канцеларията в посолството на Мексико в Кито

Мексико заяви, че е предоставил политическо убежище на Глас "след задълбочен анализ" на ситуацията. Това действие, обаче Еквадор смята за незаконно. Според секретарят по външните отношения на Мексико Алисия Барсена, при инцидента са пострадали няколко дипломати. През последните дни напрежението между двете страни нарасна. В сряда Обрадор направи забележки, считани от Еквадор за "неудачни", относно насилието по време на миналогодишните избори, спечелени от Даниел Нобоа. На следващия ден Еквадор обяви мексиканския посланик за персона нон грата и заяви, че той трябва да напусне страната.