България

Президентският вот в Мексико - един от основните кандидати е с български корени

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

С обещания за по-голяма сигурност и социална подкрепа основните кандидати за президент на Мексико стартираха предизборните си кампании. Хиляди техни поддръжници се включиха в митинги в страната, а един от претендентите има български корени.

Клаудия Шейнбаум от лявата партия Морена е потомка на евреи, които бягат от София по време на Холокоста. Тя е бивш кмет на Мексико Сити и беше посочена от настоящия президент Андрес Обрадор за негов наследник. Шейнбаум даде заявка за позитивни отношения с американското правителство.

 

Въпросът е ще позволим ли привилегиите и корупцията да се върнат. Ето защо ще продължим напред с трансформацията. Това е ангажимент за благополучието на мексиканците.

Клаудия Шейнбаум, кандидатка за президент на Мексико

Докато Шейнбаум стартира кампанията от столицата, кандидатката на опозицията - Ксочитл Галвес, избра Ирапуато, откъдето критикува управляващите. Градът е считан за един от най-опасните в света заради честите убийства, свързани с местните наркокартели. След митинга мексикански медии съобщиха за няколко загинали при три нападения в града.

Не се съмнявайте. Ще спечелим, затова трябва да ни подкрепите на 2 юни. Ще върнем надеждата в Мексико. Ще изградим Мексико без страх.

Ксочитл Галвес, кандидатка за президент на Мексико

Според социологическо проучване на компанията Parametria към месец февруари Шейнбаум има 49% от подкрепата на избирателите, докато Галвес, която е бивш сенатор, получава около 29 на сто. 

Ако някоя от тях бъде избрана, за първи път Мексико ще има жена президент. А организираната престъпност ще бъде сред основните предизвикателства и пред новия лидер.