Свят

Хиляди демонстрираха срещу политиката на управляващите в Мексико

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Хиляди излязоха на протест срещу президента и управляващата партия в Мексико по време на "марш за демокрация”. Мексиканските опозиционни партии, които свикаха демонстрацията, се обявиха за свободни и честни избори. Поводът за недоволството е кандидатурата за президент на Клаудия Шейнбаум, за която се предполага, че ще продължи политиката на настоящия президент - популиста Мануел Лопес Обрадор.

 

Притеснявам се, че ще има президентски избори, че организираната престъпност ще се включи в изборите и страната ни ще загуби пътя си.

Габриела Осуна, демонстрант

Много мексиканци твърдят, че Обрадор е изместил елитните партии и представлява работническата класа. Той обаче е обвиняван и в предприемане на ходове, които застрашават демокрацията в страната. Президентът многократно е нападал журналисти по време на многочасови брифинги, често атакува съдебната система и твърди, че съдиите са част от заговор на консерваторите срещу неговата администрация.

Дойдох, защото вярвам в управлението на институциите. Не вярвам в една политическа фигура, мисля, че трябва да защитаваме институциите. Има проблеми, които могат да бъдат подобрени, винаги има области с възможности, но не съм съгласен, че трябва да има един човек, който да взема всички решения.

Максимилиано Ескобар, демонстрант

Демонстрации се проведоха в над 100 града в страната, както и в Съединените щати и Испания. Шейнбаум, потомка на български и литовски евреи, води в социологическите проучвания с огромната преднина от 64% пред най-близкия си конкурент - Ксочитл Галвес, за която биха гласували 31% от избирателите.