Европа

Румъния извика руския посланик в страната

От Euronews България Euronews България
Klaus Iohannis AP Клаус Йоханис, президент на Румъния. Снимка: АП, архив.

Руският посланик в Букурещ Валери Кузим е бил извикан в Министерството на външните работи заради поредица от "противоречива" информация, публикувана от руската страна, информира БГНЕС.

В публикация преди няколко дни руското посолство написа, че 200 румънци са били убити в Украйна, съобщи "Джиджи24".

Министърът на външните работи Луминица Одобеску разпореди руския посланик да бъде извикан тази сутрин.

„На посланика беше предадено дълбокото недоволство на румънската страна относно изкривения и непоследователен начин, по който се разглеждат важни теми от двустранно значение, които произхождат от историческото минало, включително и в публичното съобщение на посолството на Руската федерация“, съобщиха от МВнР на Румъния.

На срещата на посланика на Руската федерация беше напомнена „необходимостта от пълно и постоянно участие в дипломатическата практика, включително по отношение на поддържането на отговорно поведение в публичната комуникация“.

През последните дни напрежението между Букурещ и Москва се покачи допълнително.

На 14 март членовете на Европейския парламент приеха резолюция, в която призовават Русия да върне на Румъния златото и предметите на културното наследство, предадени на Руската империя за съхранение през 1916-1917 г.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев отговори: "Румънците не са нация и няма да им върнем златото. Европейските лидери са идиоти, слабаци и нищожества."