Европа

Другото лице на войната: Жителите на село в Румъния живеят в страх от въздушни нападения

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Докато в Букурещ се анализира сценарият за разширяване на войната и се създават условия за доброволна военна служба, в село Плауру жителите са оставени да се справят сами. Те са видели със собствените си очи какво означава войната. Това е мястото, където през последните месеци на румънска територия бяха открити три от петте разбити руски безпилотни самолета. В селото въздушните нападения са се превърнали в редовно явление. Жителите живеят в страх. Повечето румънци, живеещи, в близост до дунавските пристанища на Украйна, получават съобщения при въздушни удари. Но не и тези в село Плауру, където все още няма покритие. 

Каква е ползата от това, че се обучаваме за да оказваме спешна помощ? Не ни помага това, защото нямаме никаква алармена система. Какво да направя, да изляза с клаксона и да известявам къща по къща ли? Надяваме се, че ще инсталират реле за препредаване на GSM сигнал.

Тудор Чернега - кмет на община Сеаталхиой

Пролетните температури са накарали жителите на Плауру да излязат от домовете си и да се отправят към градините си. Намерихме Санду Кройтору на полето. Въпреки че има къща в близкия град, през по-голямата част от годината той живее сред природата. Санду все още си спомня страха, който е изпитал, когато за първи път е чул алармите, съобщаващи за въздушно нападение.  

Изпитахме малко странно и неразбираемо чувство. Чудих се "може ли точно тук, на ръба на Дунав, да дойде опасността на войната?" Изглежда обаче, че тя е дошла. Когато ударите започнаха да се повтарят, свикнахме с тях.

Санду Кройтору - жител на Плауру

През последния месец руските атаки срещу украинските пристанища са били по-малко, така че алармите са се чували по-рядко, а властите в страната са предприели повече мерки. 

Увеличихме броя на патрулите по река Дунав. Увеличихме броя на наблюдателните постове, тъй като такива устройства са доста трудни за откриване. Изградихме и укрития за гражданите.

Ангел Тилвар - министър на отбраната

Някои от жителите на община Четалкьой, в която влиза и село Плауру, са се преместили в други райони, заради страха им от въздушните нападения. Други пък са заминали в чужбина.