Свят

Убит е член на радикалната групировка "Ислямски джихад"

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Gaza Palestina Izrael Israel AP

Палестински боец е бил убит, а други 8 души са били ранени при израелска въздушна атака в бежанския лагер Дженин в окупирания Западен бряг. Това съобщиха от палестинското здравно министерство и от израелската армия.

Израелските военни обявиха, че атаката е била извършена от боен самолет и хеликоптер. Поразен е бил комплекс, който се е използвал за оперативен център от палестинските бойци. Нападението е било извършено, за да отстрани "непосредствена заплаха", посочват от армията, без да уточняват каква точно. Убитият палестинец е бил отговорен за няколко атаки срещу израелци.

Военното крило на палестинската групировка "Ислямски джихад" заяви, че той е бил неин член.

Западният бряг е сред териториите, окупирани от Израел през войната от 1967 г. Палестинците искат тази зона да се превърне в ядро, около което да бъде построена независима палестинска държава.

Първите камиони с хуманитарна помощ за палестинците в Газа потеглиха от плаващото пристанище, което бе построено от американските военни. Помощта е осигурена в голямата си част от Европейския съюз и преминава през предварителни израелски проверки в Кипър.

Първите пратки с хуманитарна помощ пристигнаха на бреговете на Газа през многонационалния морски коридор, който президентът обяви в речта си за състоянието на Съюза. Докато говорим с вас, допълнителна помощ от Съединените щати и други страни пристига в Кипър, където ще бъдат извършени проверки от израелските власти, и след това ще бъде натоварена на кораби, които ще се отправят към временния кей в морето.

Джон Кърби – говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ

Боевете в Газа не стихват. Избухнали са престрелки в селището Джабалия в северната част на анклава и за контраатаки на Хамас на юг, край град Рафа.

От началото на израелската операция в Рафа по-рано този месец от града бяха прогонени повече от 600 000 палестинци.