Свят

Палестинският Ислямски джихад е готов да освободи двама израелски заложници

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Военното крило на палестинския "Ислямски джихад" заяви, че групировката е готова да освободи 2-ма задържани израелски заложници - жена и момче. Говорителят на бригадите " Ал Кудс", Абу Хамза, заяви във видеоклип, че неговата групировка е готова да освободи Хана Кацир, тъй като не могат да й осигурят адекватни здравни грижи на фона на липсата на лекарства, гориво и електричество. Той допълни, че е готов да освободи и израелско момче, което той идентифицира като Ягил Яков, по хуманитарни причини. Без да посочва каквито и да било срокове, Хамза твърди, че освобождаването ще се осъществи, когато условията за сигурност го позволят. 242-ма заложници бяха отведени от Израел в Газа по време на атаката на Хамас на 7 октомври, с която започна войната.

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че войната в Газа ще продължи, докато Хамас не бъде победен, но увери, че страната няма намерение да завладява, окупира или управлява блокираната територия след края на сраженията. В интервю за Fox News, той повтори отдавнашната си позиция, че няма да има прекратяване на огъня, докато Хамас не освободи заложниците, които взе по време на безчинствата си в Израел на 7 октомври.

 

Ние не искаме да управляваме Газа. Не искаме да я окупираме, а искаме да осигурим на нея и на нас по-добро бъдеще в целия Близък изток. Няма да има прекратяване на огъня без освобождаване на израелските заложници. Това няма да се случи. Сраженията продължават срещу терористите от Хамас, но на определени места и за определено време ще улесним безопасното преминаване на цивилни граждани извън зоната на сраженията.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Броят на убитите във войната палестинци нарасна до 10 818, включително над 4 400 деца, съобщи Хамас.

Израелските военни продължават да нанасят удари по Газа от рано сутринта, докато сухопътните сили се сражават с бойци на Хамас в гъсто населени градски квартали. Най-големият град в Газа е в центъра на израелската кампания за смазване на Хамас след смъртоносното му нахлуване - израелските военни твърдят, че главният команден център на Хамас се намира в и под болничния комплекс "Шифа". Войнстващата групировка и персоналът на болницата отричат това твърдение, заявявайки, че военните създават претекст да я ударят.