Свят

Израел води преговори с Газа за освобождаване на заложници в замяна на тридневна хуманитарна пауза в сраженията

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израелските танкове срещат сериозна съпротива от страна на бойците на Хамас, които използват подземни тунели, за да устройват засади. По-рано стана ясно, че най-малко 19 души са били убити при израелски въздушен удар по къща в близост до болница в бежанския лагер Джабалия в северната част на Газа.

Тук цивилни няма. Има само войници на Хамас. Виждали сме ги как изскачат от подземни тунели. Загубихме няколко войници. Продължаваме напред. Справяме се с работата си наистина добре. И ще сме тук, докато тя не приключи.

Подполковник Идо, израелски военен

Според източник на БиБиСи се обсъжда евентуалното освобождаване на 12 заложници, половината от които американци, в замяна на тридневна хуманитарна пауза в сраженията. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отново заяви, че първо трябва да бъдат освободени заложниците в Газа, преди да мисли за каквото и да било примирие. А според говорителя на израелската армия Даниел Хагари в момента има "хуманитарни паузи" в боевете, но не и спиране на огъня. Той допълни, че около 50 000 палестински цивилни граждани са напуснали северната част на Газа.

Няма прекратяване на огъня. Сражаваме се с Хамас. Цивилните жители на Газа бягат от север на юг, защото разбират, че Хамас ги използва като жив щит.

Даниел Хагари - говорител на израелската армия

Броят на палестинските цивилни граждани, които бягат от зоната на бойните действия в северната част на Газа, се увеличава с активизирането на израелската въздушна и сухопътна кампания там. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси съобщи, че във вторник са избягали около 15 000 души, в сравнение с 5000 в понеделник и 2000 в неделя.