"Репортери без граници": 41 журналисти са жертва на военния конфликт в Газа

Israel Palestinians AP (1) Снимка: AP

41 журналисти са убити за месец по време на войната между Израел и Палестина, която започна на 7 октомври. 36 от тях са палестински репортери, загинали от ударите на Израел по ивицата Газа, съобщиха от „Репортери без граници“, като десетима от тях са загубили живота си, докато отразяват конфликта в Близкия Изток.

Една от последните жертви е палестинският журналист Мохамад Абу Хасир, работещ за официалната палестинска новинарска агенция Wafa. Той е загинал в дома си заедно с членове от семейството си на 5 ноември при един от ударите над територията на Газа, която е едва 45 кв. км.

Израелските власти заявяват, че целта им не е да загиват журналисти, а да се справят с бойците на Хамас.

Въпреки това, десетима са репортерите загинали по време на репортажи, отразяващи конфликта, а повече от 50 сгради, в които се помещават журналистите, са изцяло или частично разрушени от началото на атаките.

Още в ранните часове на 7 октомври сред първите жертви са именно журналистите. Саид ал-Тавил, редактор на ал-Хамиса, Хисам ал-Наваджа, репортер на ал-Хамиса и Мохамад Собох, фотожурналист от Кабар, са убити три дни по-късно на 10 октомври, отразявайки поредния удар. Същата вечер четирима репортери са загинали в домовете си заедно със семействата си.

На 28 октомври израелските отбранителни сили завиха пред Агенция Франс Прес и Ройтерс, че нямат възможност да осигурят безопасността на журналистите в Газа. А жертвите от нестихващия военен конфликт продължават да растат.

Израел също дава жертви – четирима журналисти също са загубили живота си на 7 октомври по време на атаката на Хамас, след която започна войната. Загиналите са били заедно със свои роднини на парти в клуб близо до ивицата Газа.

„Това, което се случва на Ивицата Газа, е трагедия за журналистиката. Броят на загинали медийни професионалисти, заедно с хилядите цивилни, расте всеки ден. Ситуацията е спешна. Призоваваме за защитата на журналистите на ивицата Газа и за това, чуждестранните журналисти да бъдат допуснати на територията за да работят свободно“, заяви Джонатан Дагър, ръководителят на отдел Близък Изток в „Репортери без граници“.

От началото на месец ноември са загинали 9 журналисти, трима от които са убити на 2-ри – международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти.