Израел е готов на "малки паузи" в Газа, но не спиране на огъня

След повече от седмица публичен натиск от страна на САЩ за "хуманитарни паузи" в Газа, израелският премиер Бенямин Нетаняху допусна, че правителството му може да направи само "малки паузи" в атаките срещу Хамас. Нетаняху направи изявлението, след като президентът на САЩ Джо Байдън отправи директен призив към него месец след началото на войната, като се опита да постигне известни облекчения за обикновените палестинци в разрастващия се конфликт.

Досега САЩ се съсредоточаваха върху това да не допуснат избухването на сраженията в по-широка регионална война и да настояват за ограничени стъпки за облекчаване на страданията на цивилното население.

Но те твърдо подкрепят целта на Израел и Нетаняху за прекратяване на контрола на Хамас над Газа, дори когато броят на загиналите в Ивицата достигна 10 000 души, по данни на управляваното от Хамас.В интервю за „ABC News“ Нетаняху изключи възможността за широкообхватно прекратяване на огъня, но изрази готовност за "малки паузи", въпреки че не стана ясно дали е договорено някакво малко спиране и дали САЩ са удовлетворени от обхвата на израелския ангажимент.

 

Няма да има общо прекратяване на огъня в Газа без освобождаване на заложниците. Що се отнася до тактическите, малки паузи, един час тук, един час там, имали сме ги и преди. Ще проверим обстоятелствата, за да дадем възможност хуманитарни стоки да влязат или нашите заложници да напуснат. Но няма да има пълно спиране на огъня. Това ще попречи на военните усилия, както и извеждането на похитените хора

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

 

По време на среща с войници Нетаняху заяви, че като цяло успехът е феноменален и ги поздрави за постигнатото. Той посети военна база за подготовка на кадети в южната част на Израел.

„Сраженията в южната част на страната напредват с такава сила, каквато Хамас не познава. Град Газа е обкръжен. Ние действаме в него и задълбочаваме натиска върху Хамас всеки час, всеки ден. Досега сме убили хиляди терористи - над земята и под земята“, каза още Нетаняху.

На въпрос кой трябва да управлява територията след края на сраженията, той заяви, че Израел ще носи цялостна отговорност за сигурността в Газа, за неопределен период от време. Месец след началото на войната с радикалното палестинско движение Хамас, неговите въоръжени сили са обкръжили основния град Газа. Израелските танкове са разположени в предградията на главния град на едноименната ивица в готовност да го щурмуват. Израелските сили вече заявиха, че са откъснали северната част на Газа от останалата обсадена територия.

Броят на загиналите палестинци във войната надхвърли 10 000 души.