Свят

Дипломат: И Хамас, и Израел ползват терористични методи, свидетели сме на геноцид

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Войната промени коренно международната обстановка в Близкия Изток, защото само 8 дни преди нападението на Хамас, Блинкен каза, че Близкият Изток никога не е бил толкова мирен.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria дипломатът Валентин Радомирски, бивш посланик на България в Букурещ.

Пътят на дипломацията през тези 70 г. не даде решение на окончателния въпрос - създаването на две държави. Нито едната, нито другата страна са готови да признаят в момента, че могат да се образуват две държави. Конфликтът отново е в задънена улица, както е бил 70 г. Ирационалните нива на гняв и от двете страни показват, че политическо решение трудно би могло да се намери.

Терористична организация като Хамас не може да бъде унищожена. В известен смисъл, тази организация е дълбоко свързана палестинската идеология. Дори да бъде унищожена военно, с цялата инфраструктура и тунелите, за които знаем, ще възникне нова организация. Хамас е терористична организация и ползва крайни методи, но ако не прилагаме двоен стандарт, трябва да признаем, че и Израел ползва такива методи. В момента сме свидетели на геноцид. Трябва да се прави разлика между юдаизма и ционизма, както и между мюсюлманството и ислямизма. Има крайни организации и от двете страни, които действат с терористични методи. Никой не може да се съгласи с 4400-те убити палестински деца. Жертвите и от двете страни, които са в съотношение 10 към 1, приближават 15 000. Това е нещо страшно. Международната общност се старае за временно спиране на огъня, но най-големият противник на примирието са двете воюващи страни.

Не видях премиера и вицепремиера да се срещат и с представители на отсрещната страна в конфликта.

Вижте цялото интервю във видеото.