Свят

Месец от началото на войната между Израел и Хамас: Как ще продължи конфликтът?

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Точно преди един месец – на 7 октомври, изненадващо, групировката Хамас нападна израелската държава, с което даде старта на нова война в Близкия Изток. Мнозина я описват като най-кървавата от десетилетия. Повече от 240 израелци все още се държат като заложници от Хамас. Светът към момента изглежда разделен на две – една част се обяви против антисемитизма и подкрепи борбата на Тел Авив. Другите осъдиха може би, прекомерната употреба на сила от страна на Бенямин Нетаняху, довела до смъртта на цивилни, жени и деца.

Експертите по международни отношения и политика обаче непрекъснато напомнят и предупреждават за едно – потенциала за разрастване на конфликта. Също и политиците на запад все повече обръщат внимание на по-широкия регион и опасността от обща война в Близкия изток, която може да въвлече Иран, САЩ и дори Саудитска Арабия.

 

И "Хизбула", и "Хамас" са въоръжени групи за съпротива. И двете са подкрепяни от Иран, разговарят помежду си и координират действията си до известна степен. През последните няколко седмици се проведоха срещи между Иран, Хизбула и Хамас и други официални лица. Но бих казал, че обикновено двете групи действат донякъде отделно. Хамас е базирана в палестинските територии и по-специално в Газа. Обикновено те съсредоточават операциите си върху самата израелско-палестинска територия, а не Хизбула, която се фокусира повече върху случващото се в Ливан и израелските нахлувания там.

Д-р Джули Норман, професор по Политика и Международни отношения, University College London

Лидерът на Хизбула направо специално обръщение, в което разграничи групировката от случващото се в Газа. Анализатори често правят паралел между Хизбула и Хамас.

“Мисля, че две неща, които той каза, се открояват. Едното е, че случилото се на 7 октомври е палестинска операция и е ръководена от Хамас. Така че мисля, че това беше много ясно послание от страна на Хизбула, както и от страна на Иран, да кажат, че това не е било пряко координирано от тях, което те твърдят от самото начало. И израелското и американското разузнаване в голяма степен подкрепиха това. И второ, Насрала е казал, че това е преди всичко палестинска борба. И така, отново мисля, че той държи всички възможности отворени. Но това изглежда подсказва, че те, както и други участници в региона, се стремят това да остане съсредоточено в Газа, не искат да раздухват излишно ситуацията”, смята д-р Норман.

Сигнали, че конфликтът може да достигне до по-широки параметри, се появяват периодично. Последната такава индикация дойде , когато САЩ бомбардираха подкрепяните от Иран милиции в Сирия. Вашингтон заяви, че отговаря на атаки срещу американските военни в Ирак и Сирия. Ако тези атаки продължат и американски войници бъдат убити, следващият отговор на САЩ ще бъде още по-яростен, увериха от Белия дом.

Интересни са и настроенията в други големи сили като Китай и Русия. Пекин поема ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН и обяви, че ще работи за връщането на мира в региона. Специалният пратеник на Китай за Близкия изток преди дни приключи обиколката си в региона. По време на срещи с лидерите на няколко държави във връзка с кризата, дипломатът изтъкна като причина за кризата между Израел и Газа липсата на гаранции за правата на палестинците.Руският президент Владимир Путин от друга страна преди около 2 седмици прие в Кремъл представители на Хамас и иранският външен министър за разговор. Путин към момента не е обвинил официално Хамас, опитвайки се да удовлетвори регионалните суперсили и да възвърне позициите на Москва в Близкия Изток.

Основната цел на Израел – да унищожи Хамас, изглежда далеч от това да бъде реализирана. Затова и остава въпросът близо ли е краят на войната и кой би влязъл в ролята на главен медиатор междудвете страни.