Свят

Израел изгони хиляди палестински работници обратно в Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хиляди трансгранични работници от ивицата Газа, наети в Израел и на окупирания Западен бряг, бяха върнати в палестинския анклав, съобщават очевидци на границата.

Част от работниците са се прибрали в Газа през граничния пункт с еврейската държава "Керем Шалом", който се намира източно от "Рафа" – граничния пункт с Египет.

Още в четвъртък от канцеларията на израелския премиер Нетаняху обявиха, че работниците от Газа, които са се намирали в Израел в деня на избухването на войната, ще бъдат върнати в анклава.

Работници, върнали се в палестинския анклав, разказват, че след нападението на Хамас на 7 октомври срещу Южен Израел са били задържани и подлагани на унизително отношение от израелските власти.

Бяхме в Израел, когато изведнъж избухна войната. Не знаехме къде да отидем, затова се скрихме в Израел, но бяхме изгонени. Полицията арестува работниците един по един, завързаха ни очите и ни сложиха белезници. Два дни спахме върху камъните, без да знаем какво се случва, без храна и вода. Качиха ни на автобуси и ни закараха на границата.

Махрус ал-Семри – палестински работник от Газа

Работниците, които са от райони в Северна Газа, ще трябва да останат на юг, след като израелските сили обявиха, че са прекъснали напълно пътищата между двете части на ивицата.