Свят

Европа "подпомага и съдейства" войната на Израел в Газа с жизненоважни оръжия

От Euronews България Euronews България
Izrael Israel Zapaden Bryag Udari Palestina AP Снимка: АП, архив.

Данни, предоставени на Euronews, показват, че множество европейски държави са доставили ключови оръжия и оборудване, които израелската армия вероятно е използвала в офанзивата си.

В неотдавнашно писмо бившият служител на ООН Крейг Мохибер критикува международната общност, че не е успяла да спре "геноцида, който се развива пред очите ни" в Газа. Американският адвокат по правата на човека обвини САЩ, Обединеното кралство и голяма част от Европа, че са "изцяло съучастници в ужасяващото нападение" на израелските сили срещу палестинския анклав, което започна на 7 октомври, когато Хамас уби над 1400 души в южната част на Израел.

Израел отвърна на ударите с безмилостни удари по Газа и вкара войски и танкове, като досега е убил повече от 9 000 души, твърдят палестинските власти.

Информация, споделена с Euronews, показва, че европейските държави вероятно "подпомагат и съдействат" директно на офанзивата на Израел.

Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI) предостави данни за продажбите на оръжия от Европа на Израел в периода 2013-2022 г., които показват, че Италия и Германия са доставили на израелската армия важни оръжия и оборудване, които тя сега използва на място в Газа.

Междувременно, Обединеното кралство е сключило изгодни сделки за доставка на израелските военновъздушни сили, според Кампанията срещу търговията с оръжие (CAAT).

Независимият изследователски институт SIPRI, базиран в Швеция, посочва подробно, че Германия е изпратила на Израел повече от 1 000 танкови двигателя.

Институтът твърди, че те са използвани в танковете Merkava-4 и бронетранспортьорите Namer. Произведените в Германия дизелови двигатели се използват и в произвеждания в Израел изтребител Eitan.

"По наши оценки някои от тях вероятно са готови за използване на място в Газа", заяви пред Euronews изследователят от SIPRI Заин Хюсеин.

През последното десетилетие институтът заяви, че Германия е доставила - и частично финансирала с парите на данъкоплатците - подводници клас "Делфин" и корвети "Саар" за военноморските сили на Израел, въпреки че те са оборудвани с израелски оръжия и ракети.