Свят

На митинги по света призоваха за освобождаване на заложниците, взети от Хамас

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Продължават демонстрациите по света в подкрепа на Израел.  

Няколко хиляди души се събраха на големия площад в центъра на Виена, за да изразят солидарност с близките на отвлечените от Хамас израелци, чужденци и хора с двойно гражданство. С „море от светлина“ и запалени свещи,  присъстващите се обявиха срещу антисемитизма, терора, насилието и омразата. 

Под мотото “Върнете ги вкъщи“ израелската общност и гражданската инициатива "#YesWeCare", организатори на митинга, дадоха думата на пристигнали от Израел близки на заложниците, чиято съдба все още е неизвестна. Те носеха снимки и разказаха за своите роднини, взети в плен от бойци на Хамас при атаката на 7 октомври.

 

Това е Яел. Тя е на три години. Вече почти месец нямаме абсолютно никаква представа къде е, дали изобщо е жива, с кого е и при какви условия оцелява. И за съжаление, това е само един от 13-те членове на семейството ми, които бяха отвлечени или убити.

Тал Йешурун, роднина на отвлечено семейство

Емоционални речи произнесоха и председателят на израелската общност в Австрия, израелският посланик в страната и австрийски общественици и интелектуалци. Множеството бе охранявано от униформени и цивилни полицаи. 

 

Небето плаче за всички наши деца, които бяха убити и отвлечени. Миналото не можем да променим, историята не можем да променим. Но ние трябва да помним историята. Но това, което можем да направим е да променим бъдещето. То зависи от нас.

Ели Албаг, баща на отвлечената дъщеря

Митинг се проведе и във втория по големина град в Израел - Тел Авив. Роднини на израелци от Кфар Аза, отвлечени от Хамас на 7 октомври, скандираха за тяхното освобождаване.

По време на митинга стотици членове на кибуца и много други хора се събраха с вързани ръце и завързани очи.

При атаката бяха отвлечени 18 жители на Кфар Аза, сред които седем деца, най-малкото от които е на 3 години. Те са сред 240-те заложници, които на този ден бяха отведени от Израел в Газа от групировката. Сред участниците в митинга в Тел Авив е и Мира, чиято дъщеря Амит Сусана е държана в плен.

 

Последният път, когато говорих с дъщеря ми, беше на 7-ми октомври сутринта. Чуваше се стрелба отвън, а тя крещеше, че я е страх, че има нападение, а терористите са навсякъде. А после успя само да каже, че батерията на телефона й пада и това беше всичко.

Амит Сусана, майка, чиято дъщеря е отвлечена

Петима заложници на Хамас бяха освободени, което дава известна надежда на семействата на други, отвлечени в Южен Израел по време на смъртоносното нападение на групировката.

Но семействата на тези, които все още са в плен, имат въпроси, като защо напредъкът е толкова бавен, защо едни, а не други, са освободени и дали бомбардировките на Израел над ивицата Газа излагат на опасност техните близки.

Повече от 1400 души в Израел бяха убити, повечето от които цивилни граждани при нападението на Хамас на 7 октомври, а около 240 заложници бяха отведени от Израел в Газа от войнства
щата групировка.

Без да се вижда краят на войната след близо четири седмици, лидерите на САЩ и арабските страни увеличиха натиска върху Израел да облекчи обсадата си и поне за кратко да спре атаките си, за да помогне на цивилното население.