Свят

Блинкен се срещна с Нетаняху, за да отправи американските призиви за хуманитарна пауза в сраженията (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Blinken Reuters AP Снимка: Ройтерс чрез АП.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, за отправи американските призиви за хуманитарна пауза в сраженията в Газа, съобщава АП. Това се случва въпреки нарасналите опасения, че конфликтът може да се ескалира. От своя страна Израел предупреди, че е в повишена готовност за нападения по границата си с Ливан.

Преди да отпътува за Израел, Блинкен заяви, че ще търси "конкретни мерки" от Израел, за да гарантира, че щетите за палестинските цивилни граждани са намалени, тъй като президентът на САЩ Джо Байдън също призова за хуманитарна пауза в конфликта.

Ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкен се завръща в Близкия изток за втори път в рамките на няколко седмици, за да демонстрира постоянната подкрепа на Съединените щати за Израел, но и да окаже натиск, тъй като евакуацията на чуждестранни граждани от Газа продължава, предаде агенция „Франс прес“.

По време на пътуването си до Тел Авив на 27 октомври, последвано от посещение в Йордания този уикенд, Блинкен имаше няколко цели: да окаже натиск върху израелския си съюзник да защити палестинските цивилни граждани в Газа и Западния бряг и да осигури непрекъснат поток от хуманитарна помощ, която все още пристига твърде рядко в Ивицата Газа, която е безмилостно бомбардирана от израелската армия.

Като главен политически и военен поддръжник на Израел, САЩ демонстрират непоколебима подкрепа за Израел след безпрецедентно нападение от страна на Хамас на 7 октомври, но предприемат мерки под нарастващия международен натиск заради броя на палестинските цивилни граждани, убити при израелските репресии, които някои смятат за "непропорционални".