Свят

Израелските сили са обкръжили град Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Войските на Израел решително настъпват в ивицата Газа и вече са обкръжили главния едноименен град от няколко страни. Премиерът Бенямин Нетаняху потвърди, че силите за отбрана са напредвали през покрайнините на града, насочвайки се към цели на терористичната организация Хамас.

Бойците на израелските сили оперират в град Газа в последните няколко дни, обкръжавайки го от няколко посоки. По този начин задълбочаваме проникването си в ивицата, както и различни постижения. Поддържаме висока степен на готовност на всички арени. На северната граница се борим с палестинския тероризъм в Юдея и Самария (окупирания Западен бряг) с акцент върху организацията Хамас.

ген.-л-т Херци Халеви, началник на Генералния щаб на израелската армия

Поразени са повече от 12 000 цели в ивицата Газа от началото на войната, включително оръжейни складове, сгради, принадлежащи на видни членове на Хамас и ракетни арсенали.

Междувременно израелски танкове и войски днес напредват към град Газа, но се сблъскват с ожесточена съпротива от страна на бойци на Хамас, съобщи Ройтерс.

Бойци на Хамас и групировката "Ислямски джихад" излизат от тунели, за да стрелят по танкове, и след това изчезват обратно в лабиринта в партизански операции срещу значително по-силната армия според жители на анклава и кадри от видеозаписи от двете групировки.

Броят на палестинските жертви във войната между Израел и Хамас достигна 9061, според управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа.В окупирания Западен бряг повече от 130 палестинци бяха убити при избухналото насилие и израелски атаки.