Свят

Израелските сили навлязоха дълбоко в Ивицата Газа и са пред портите на града

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Израелските сухопътни войски навлизат все по-дълбоко в Ивицата Газа след началото на войната срещу Хамас, започнала в отговор на атаките на ислямската групировка на 7 октомври. Премиерът Бенямин Нетаняху се закани, че бойците на Хамас ще бъдат унищожени, въпреки международните призиви за хуманитарно примирие.  

От сутринта отекват мощни взривове над територията. Израелски генерал заяви, че военните са достигнали до най-големия град, след като Израел разшири сухопътните си операции в Ивицата Газа, а битката за унищожаване на Хамас е в разгара си.

 

Бяхме натоварени с важната мисия да излезем и да се отървем от Хамас. Ние сме в разгара на битката. Силите на дивизията се намират дълбоко в ивицата Газа пред портите на град Газа.

Бригаден генерал Ицик Коен, командир на Израелските сили за отбрана

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е категоричен, че ще елиминират групировката, която разпали новият конфликт след бруталната атака на Хамас на 7 октомври в южната част на Израел.

През последните дни израелските военни провеждат все по-широки операции в северната част на Ивицата Газа в рамките на следващия етап от войната.

Изборът пред Хамас е да умрат или да се предадат без условия, няма трети вариант, заяви израелският министър на отбраната Йоав Галант.

След нападението Израел се закани да унищожи способността на Хамас да управлява Газа или да заплашва Израел. Конфликтът бързо се превърна в най-смъртоносния и най-разрушителния от петте войни, водени между страните, откакто Хамас пое контрола над ивицата Газа през 2007 г. от Палестинската автономия.

Той започна, след като бойци на Хамас от Ивицата Газа пробиха силно укрепената разделителна стена на Израел на 7 октомври и нападнаха музикален фестивал на открито и израелски гранични общности. Те убиха десетки хора и отвлякоха близо 240  мъже, жени и деца - включително възрастни и болни хора.