Свят

Десетки жертви след удар по бежански лагер в Газа

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Бежанският лагер "Джабалия" е напълно унищожен след израелски удари, при които са загинали десетки палестинци, съобщиха местните власти в Газа. Докато от Световната здравна организация предупредиха, че здравна катастрофа в анклава е неизбежна заради атаките. 

Шефът на израелския съвет за национална сигурност коментира, че операциите по суша са само началото. А от армията на еврейската държава съобщиха за загинали свои военни. Допълниха и че са ликвидирали още един командир на Хамас, който се свързва с нападенията срещу израелски селища този месец.

Броят на цивилните жертви на войната се увеличава. Расте и този на отвлечените от Хамас - израелската армия потвърди, че към момента те са поне 240. В Париж близки на хората в плен с френски произход настояха за тяхното освобождаване. Седем от братовчедите на Айелет са сред изчезналите.

 

Изминаха три седмици и два дни, откакто се чухме за последно. Няма признаци за живот, няма доказателства за живот. Не знаем дали са мъртви или живи, какво е състоянието им.

Айелет Села, братовчедка на седем заложници

Междувременно Вашингтон опитва да осигури влизането на 100 камиона с хуманитарна помощ на ден в палестинския анклав. Днес от Египет в Газа пристигна още храна и вода, но според неправителствени организации количествата са недостатъчни. 

А американци от мюсюлмански произход и активисти от Демократическата партия предупредиха, че може да спрат даренията и да не гласуват за Джо Байдън на следващите избори за президент на САЩ, ако не договори прекратяване на огъня в Газа.