Свят

Египет отвори границата за чужденци и ранени палестинци от Газа

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

След седмици чакане на единствената граница в Газа, която не води към Израел - десетки напуснаха палестинския анклав. Пунктът "Рафа" отвори към Египет, но само за чуждестранни граждани и ранени палестинци.

Докато лечебни заведения в ивицата спират работа, от другата страната на оградата беше изградена полева болница, извън периметъра на ударите. В Газа влязоха и още камиони с хуманитарна помощ.

"Преживяла съм всички войни. Когато войната започна, мислихме, че проблемът ни ще бъдат прекъсванията на тока и на водата. Но проблемите станаха много по-големи. Тръгнахме на дълъг път и бог знае как напуснахме Газа, за да дойдем тук", заяви Раниа Хюсейн, чуждестранна гражданка от Йордания. 

А в бежанския лагер "Джабалия" търсят оцелели. Според местните власти е нанесен и втори удар по въздух, след като при първия израелските сили съобщиха, че са ликвидирали командир на Хамас, отговорен за нападението срещу еврейската държава.

От групировката обвиниха израелския премиер за войната. А Бенямин Нетаняху заяви, че ударите ще продължат.

"Това ще бъде дълга война. Имаме важни постижения, но и болезнени загуби", посочи Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

Израелската армия отново съобщи, че е отговорила на атаки от границата с Ливан и потвърди за още загинали свои военни по време на сухопътните операции в Газа. 

Междувременно иранският върховен водач призова ислямските държави да бойкотират доставките на петрол и храни към Израел. А подкрепяните от Техеран бунтовници в Йемен заявиха, че са изстреляли балистични ракети и дронове към еврейската държава.