Свят

При нападение е загинал командирът на Хамас Ибрахим Биари, твърди Израел

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Gaza Ivica Israzel Razrushenia AP Снимка: AP архив

И през тази нощ продължи размяната на удари между Израел и Хамас. В изявление на Израелските сили за отбрана се казва, че при удара на изтребителите по лагера Джабалия е бил убит Ибрахим Биари, командир на Хамас, който според изявлението е имал "ключово значение" за планирането и изпълнението на нападението от 7 октомври. Десетки бойци на Хамас са били в същия подземен тунелен комплекс и също са загинали.

Тази вечер ликвидирахме убиеца Ибрахим Биари. Биари бе основният боен ръководител в северната част на ивицата Газа, откакто силите на Израел влязоха в Газа. Той също така е участвал в нападението на 7 октомври. Заедно с него загинаха много войници на Хамас.

Контраадмирал Даниел Хагари, говорител на израелската армия

Говорителят на Хамас Хазем Касем отрече някой от високопоставените командири да е бил в лагера и нарече това твърдение израелски претекст за убийство на цивилни. Палестински здравни служители съобщиха, че най-малко 50 палестинци са загинали, а 150 са ранени при атаката. Според лекарите на място спасителните операции продължават.

В тази болница са постъпили голям брой ранени и убити вследствие на обстрелА на израелската армия срещу бежанския лагер Джабалия.

Д-р Атеф Ал-Калот, директор на индонезийска болница

От своя страна говорителят на Държавния департамент на Съединените щати Матю Милър заяви, че Вашингтон са постигнали сериозен напредък в безопасното преминаване на американците и други чуждестранни граждани, които искат да напуснат Газа. Стана ясно и, че Държавният Секретар Антъни Блинкен ще посети Израел в петък за срещи с членове на правителството, а след това ще посети и други страни в региона.