Свят

Евакуираха 36 българи от Газа (обновена)

От Euronews България Euronews България
Humanitaren Koridor Gaza Israel Palestina AP Снимка: АР

36 български граждани вече са евакуирани от Газа.

Евакуацията от Ивицата Газа започна по-рано през деня. Предвиждаше се около 500 чуждестранни граждани, сред които и българи, да напуснат анклава, предаде БГНЕС.

В продължение на няколко седмици те не можеха да напуснат Газа заради терористичната атака, която ислямистката групировка Хамас предприе срещу Израел на 7 октомври.

Чужденците напуснаха Газа през КПП „Рафа“ на границата с Египет. Началото беше дадено от конвой от 40 бели линейки, предаде "Франс прес" от мястото на събитието.

"Първите, които напуснаха бяха майки и деца. Общо 36 души - български граждани и членове на техните семейства бяха изведени успешно днес от територията на Ивицата Газа и вече са в безопасност в Египет. 37-ят е заявил желанието си да остане“, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

„В сложна и изключително динамична обстановка, благодарение на координираните усилия на МВнР и действията на представителствата ни в Кайро, Рамалла и Тел Авив, извеждането на нашите сънародници през пропускателния пункт "Рафа" бе реализирано успешно, в първата възможна група, на която бе разрешено напускането на Ивицата Газа. Бих искала да благодаря на всички ангажирани с постигането и осъществяването на преминаването страни“, допълни Габриел.

Състоянието на всички е добро. МВнР е в непрекъсната комуникация с представителствата си в Кайро, Рамалла и Тел Авив, с оглед предоставяне на най-добрата последваща грижа за сънародниците ни в настоящата ситуация. 

19 български граждани, сред които бебета и деца, чакаха през деня на пункта "Рафа" след като попаднаха в списък на Хамас с чужди граждани, които имат разрешение да напуснат територията. Списъкът беше публикуван тази сутрин. Малко след това БНТ се свърза с един от нашите сънародници там - Амин Кадада, който потвърди, че очаква пропускането му през граничния пункт.

29-годишната Самар Чинино, която също е в списъка на българските граждани, чака на пункта с трите си малки деца.

"Аз съм на 29 години и съм тук със съпруга ми, който е на 35 години. Имам три деца - едното е на 7, другото е на 4, а третото е само на 1 годинка. Сестра ми е тук, също е български гражданин, тя е тук с 3-месечното си бебе.

Тук има много хора от различни националности. Тръгнала съм само с една чанта. Не ни дават храна и вода на границата, но аз нося за децата поне. Никой не ни казва кога ще преминем.

Искам да отида в България - там, където няма война, спокойно е. Майка ми и баща ми са се оженили в България, родена съм там, живяла съм в България 4 години и после се местят в Газа.

Баща ми е дошъл в България заради войната в Кувейт. Майка ми е българка и в момента е в България, а баща ми е в Турция с мои братя и сестри.

Мисля, че от другата страна на границата в Египет ни чака консул от българското посолство. Той чака всички български граждани да прекосят границата.

Цялото ми семейство се тревожи, че не може да напусне. Израел ни атакува и не знаем какво да правим - нямаме ток, нямаме нищо и нищо не знаем. Децата се разболяха, защото въздухът е токсичен. Не можем да дишаме, не можем да живеем, нямаме вода, храна, а сме с малки деца“, разказа тя пред БНТ.