Политика

Правителственият „Еърбъс“ излетя към Израел, за да евакуира още българи

От Euronews България Euronews България
Pravitelstven Airbus Wikipedia Снимка: Wikipedia

Правителственият самолет "Еърбъс" е заминал за Израел, откъдето ще бъдат евакуирани още български граждани. Преди 20 минути той е излетял от София за Варна, където ще натовари 11 граждани на Израел, а от там продължава за Тел Авив. Това обяви транспортният министър Георги Гвоздейков в парламента.

Преди 15 мин. излетя правителственият "Ейрбъс" за Варна, където трябва да качи 11 израелски граждани, откъдето излитат за Тел Авив.

Георги Гвоздейков, министър на транспорта

„По желание на граждани в Израел беше осигурен полет с чартърна компания, тъй като последните дни стана невъзможно полетите на компаниите, които осъществяват директни полети до Тел Авив, да бъдат осъществявани поради форсмажорните обстоятелства. Поради тази причина заедно с Посолството на Израел и с Министерството на външните работи беше осигурен чартърен полет от България до Тел Авив да прибере желаещи, които имат първа необходимост – жени с деца, да се приберат в България. Тази организация се е водила почти цяла нощ и днес застрахователят на тази компания отказа да изпълни застраховката на полета, тъй като полетът се извършва над зона, където се води война“, каза още Гвоздейков.

По неговите думи най-вероятно ще бъдат осъществени два полета. Гвоздейков обясни и защо е осигурена чартърна компания:

„Защото правителственият самолет няма такъв капацитет за места, каквито имат нормалните самолети, които са над 150 места. Заради това сме прибегнали към втори вариант и в момента, най-вероятно, ако позволява обстановката, ще бъдат извършени два полета с правителствения самолет и хората, които са на летището в момента и чакат организация да бъдат прибрани, ще се приберат в България“, каза транспортният министър.