Свят

Хамас отхвърли израелския ултиматум и призова цивилните в Газа да не се евакуират

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелската армия даде 24-часов срок жителите на град Газа да се евакуират заради предстоящи бойни действия там. Тъй като сухопътна операция изглежда неизбежна, всички цивилни са призовани да се насочат на юг. Хамас от своя страна отхвърли израелския ултиматум и призова цивилните в Газа да го пренебрегнат, определяйки го като „пропаганда“.

"Терористичната организация Хамас поведе война срещу държавата Израел, а град Газа е район, в който се провеждат военни операции. Затова Израелските сили за отбрана ви призовават да се евакуирате заради вашата собствена безопасност. Ще можете да се върнете в града само при следващо съобщение. Нека жителите на Газа да не се доближават до зоната на защитната ограда с държавата Израел. Нека да тръгнат на юг", заяви подп. Джонатан Конрикус – говорител на израелските сили за отбрана.

Организацията на обединените нации изчислява, че заповедта за преместването на 1.1 милиона палестинци в рамките на 24 часа е практически невъзможна за изпълнение и призова ултиматумът да бъде „отменен“

"Няма безопасно място в Газа. В Газа няма и сантиметър, където хората да се чувстват сигурни. Градът не разполага дори с инфраструктура за основни нужди", посочи Хамада Ел Байери, Служба за координация по хуманитарните въпроси в Газа.

Анадолската агенция съобщава, че цивилни в Газа вече са започнали да се прехвърлят към медицинския комплекс "Аш Шифа" в град Газа, най-големия медицински обект в града.

Според ООН в района живеят 1.1 млн. души. Населението на самия град Газа варира по различни оценки между 700 хил. души и 1 милион.

След изненадващата атака на Хамас на израелска територия, която отне живота на над 1300 израелци, Израел бомбардира Газа непрестанно. Електричеството и водоснабдяването на блокирания палестински анклав са прекъснати.От своя страна, Хамас обяви, че 13 заложници, включително чужденци, са били убити при израелските бомбардировки.