Свят

Израел съобщи за „мащабен удар“ срещу Хамас в ивицата Газа

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Израел засипа ивицата Газа с още ракети. Стотици хиляди резервисти остават на границата с палестинския анклав в очакване за офанзива по суша. 

Властите в Газа съобщиха за десетки жертви и стотици ранени. А от другата страна на
телената ограда мнозина се надяват отново да видят близките си, които бяха отвлечени от Хамас. 

Генералният секретар на ООН, Антониу Гутериш, настоя всички заложници да бъдат пуснати. А доставките на вода, храна и гориво за Газа да продължат. Световната здравна организация предупреди, че местните болници са претоварени и не им достигат консумативи.

Постоянният представител на Палестина в ООН призова за подкрепа. 

Трябва да се изпрати хуманитарна помощ на 2,3 млн. палестинци в ивицата Газа. Трябва да има хуманитарна намеса, за да се избегне възможната катастрофа.

Рияд Мансур, постоянен представител от Палестина в ООН

Часове след като съставиха извънредно правителство и военен кабинет - доскорошните политически опоненти – опозиционерът Бени Ганц и премиерът Бенямин Нетаняху, заедно с военния министър Йоав Галант, обещаха „да заличат „Хамас“ от лицето на земята“.

Борим се с всички сили, на всички фронтове. Преминахме в офанзива и всеки член на „Хамас“ е мъртвец. „Хамас“ е Ислямска държава и ще бъде смазан и елиминиран, точно както светът смаза и елиминира Ислямска държава.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Президентът на САЩ, Джо Байдън, предупреди Иран „да внимава“. 

Тази атака беше чиста жестокост, не просто омраза, а чиста жестокост срещу еврейския народ. Това са най-смъртоносните дни за евреите след Холокоста.

Джо Байдън – президент на САЩ

Американският държавен секретар Антъни Блинкън започва посещението си в Израел и Йордания.