Свят

Редица страни евакуират гражданите си от Израел

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

372-ма граждани на Германия пристигнаха на летището във Франкфурт на Майн на борда на полет от Тел Авив. Пристигането на тези пътници донесе облекчение на техните роднини. Въпреки усилията на Берлин да репатрира своите граждани, все още има хиляди германци, блокирани в Израел, които отчаяно се опитват да стигнат до дома.

Последните няколко дни беше стресиращо, защото през цялото време се тревожиш откъде могат да дойдат ракетите, дали идват дронове, дали не проникват терористи. И това е много стресиращо, дори и ти да не си засегнат пряко...

Артур Маасен – доброволец, евакуиран от Израел

Германия не е единствената страна членка на ЕС, която провежда евакуации. 377 френски граждани, такива с двойно гражданство – израелско и френско – кацнаха в Париж в петък сутринта. Полша и Литва използват военни самолети, а не граждански, за репатрациите. Много авиокомпании спряха полетите си преди очакваната сухопътна офанзива на Израел срещу Газа.

Междувременно в цял свят се провеждат протести в подкрепа и на палестинците, и на израелците.

Стотици хора изразиха недоволство в Париж от наложената забрана от властите на пропалестински демонстрации. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне множеството.

Демонстранти, солидарни с палестинския народ, се събраха пред централата на ООН в Женева. Призоваха за защита на всички цивилни, обхванати от боевете.

ООН трябва да реагира, международните организации трябва да реагират, но не за да защитят Израел, а за да изпълнят резолюциите. Искаме нещо просто: спазване на законите, на Женевската конвенция.

Адел Меджри – организатор на демонстрацията в Женева

Конфликтът в Близкия изток разделя хората по света.

В Амстердам произраелски демонстранти почетоха с цветя паметта на убитите в последните дни. Някои казват, че съдържание в социалните медии настройва потребителите срещу еврейския народ.

Смятам, че Израел загуби една война и това е войната в социалните медии, а „палестинците“ спечелиха тази война. Почти всички в мрежите са настроени срещу Израел. Затова съм щастлива, че тук има много хора, които подкрепят Израел.

Сабине Щерк – демонстрант

В Москва хора положиха цветя и пред израелското, и пред палестинското посолство. Русия не е взела открито страна в конфликта в Близкия изток. Но призовава за прекратяване на огъня между Израел и радикалното палестинско движение „Хамас“.