Свят

Валери Гориа от Йерусалим: Има много страх какво може да се случи през уикенда

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В Йерусалим напрежението е високо, особено след началото на атаката от Хамас. В четвъртък вечер при инцидент с полицията бяха застреляни двама палестинци. От мястото предава специалният пратеник на Euronews Валери Гориа.

Напрежението между общностите нараства все повече в разделения град Йерусалим в четвъртък през нощта. Двама палестинци бяха убити след инциденти със стрелба с полицаи пред полицейски участък извън Стария град на Йерусалим. Шестима полицейски служители са ранени, един от тях е в критично състояние.

Това е втори подобен инцидент тази седмица. Във вторник други двама палестинци бяха убити от полицаи, след като хвърляли камъни и запалителни бомби по тях. Има много тревога сред населението в Йерусалим и улиците са необичайно тихи, почти не можете да видите коли наоколо. Хората си стоят предимно по домовете.

Има много страх какво би могло да се случи през уикенда. В петък е традиционен ден за молитва за мюсюлманите, а в събота е Шабат – почивен ден за евреите. Това ще бъдат първите религиозни тържества, откакто се случиха първите атаки.

Така че никой не знае какво може да се случи, но във всички случаи сигурността е най-високо равнище в Йерусалим.

Валери Гориа, от Йерусалим, за Euronews