Свят

Блинкен към Нетаняху: Израел никога няма да се налага да се защитава сам, докато САЩ съществуват

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израел никога няма да се налага да се защитава сам, докато Съединените щати съществуват. Това заяви държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен по време на официална среща с премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Блинкен допълни, че Съединените щати доставят прехващачи на боеприпаси за израелската система "Железен купол", както и други отбранителни средства. 

 

Вие сте достатъчно силни, за да се защитавате сами, но докато съществува Америка, това никога няма да ви се наложи. Ние винаги ще бъдем до вас. Четири пратки с американска военна помощ вече са пристигнали в Израел и още няколко са на път. Тъй като отбранителните нужди на Израел се увеличават, ние ще работим с Конгреса, за да сме сигурни, че те ще бъдат удовлетворени. И мога да ви кажа, че в нашия Конгрес има огромна двупартийна подкрепа за сигурността на Израел.

Антъни Блинкен - държавен секретар на САЩ

От своя страна министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че ислямската групировка Хамас трябва да бъде сломена. Той допълни, че Хамас е показал, че е враг на човечеството.

 

Хамас е като групировката "Ислямска държава" и както ИДИЛ беше смазана, така и Хамас ще бъде смазана. И към Хамас трябва да се подходи точно така, както се подходи към ИДИЛ. Те трябва да бъдат изплюти от общността на народите. Никой лидер не трябва да се среща с тях. Никоя държава не трябва да ги приютява, а тези, които го правят, трябва да бъдат санкционирани.

Бенямин Нетаняху - министър-председател на Израел

Визитата на Блинкен идва след обявеното споразумение между Нетаняху и лидера на опозиционната партия Бени Ганц за съставяне на правителство на единството за периода на войната. Очаква се конфликтът да ескалира, тъй като израел струпва войници близо до Газа, подготвяйки се за сухопътна инвазия. От своя страна лидерите на Хамас заявиха, че са готови за израелското нападение.