Свят

Израел няма да отстъпи от пълната блокада на Газа, докато не бъдат върнати заложниците

От Euronews България Euronews България
Gaza Ivica Israzel Razrushenia AP Снимка: AP

Никакви отстъпки, включително хуманитарни, от пълната блокада на ивицата Газа не допуска Израел, докато не получи обратно всички взети от Хамас заложници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Енергийният министър Израел Кац публикува пост социалната мрежа „Екс“ следния пост: „Нито един ключ за електричество няма да бъде завъртян, нито един кран за вода няма да бъде отворен и нито един камион с гориво няма да влезе, докато израелските заложници не се върнат у дома. Хуманитарни жестове ще се правят само в замяна на хуманитарни жестове“, пише Кац и призовава никой да не „проповядва морал“ на Израел.

По-рано военният говорител Ричард Хехт отхвърли подозренията за безразборни бомбардировки на Израел над ивицата Газа. Той призна, че атаките са по-масирани от всякога, но до една били планирани от разузнаването, а крайната цел била укритията на палестинските бойци.

„Целта на атаките е да бъде унищожена инфраструктурата на Хамас, която управлява ивицата Газа“, поясни Хехт, цитиран от ДПА.

Обстановката за цивилните в Газа става все по-несигурна, отбелязва ДПА.

Шолц: Иран помогна на Хамас да стане силно

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц обвини Иран, че е помогнал на палестинското ислямистко движение Хамас да стане достатъчно силно, за да нападне Израел, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

"Нямаме категорично доказателство, че Иран оперативно е поддържал тази малодушна атака, но за нас е ясно, че без иранската подкрепа от последните години, групировката Хамас никога нямаше да е в състояние да извърши подобно безпрецедентно нападение", каза германският канцлер пред депутати в Бундестага.

Той призова палестинския президент Махмуд Абас ясно да осъди атаката на Хамас срещу Израел, предаде Франс прес.

Шолц определи мълчанието на Абас по въпроса като "срамно".

"Питам се къде е ясното осъждане на терористичното насилие на Хамас от страна на палестинската автономна власт и от страна на нейния президент Махмуд Абас? Тяхното мълчание е срамно", каза Шолц.
"Поддържам близък контакт с египетския президент Сиси, който има канали за връзка с Газа. Днес ще разговарям и с турския президент Ердоган и ще приема емира на Катар", допълни германският канцлер. "Тримата могат да изиграят важна роля за деескалация на ситуацията", подчерта Шолц.

Той съобщи още, че всички дейности на Хамас на територията на Германия ще бъдат забранени, отбелязва ДПА. Палестинската ислямистка групировка е квалифицирана като терористична организация от ЕС и САЩ.

Мрежата за солидарност с палестинските затворници (Samidoun) също става забранена организация в Германия, след като приветства нападението срещу Израел, а активисти на движението раздаваха сладки по улиците на берлинския квартал "Нойкьолн".

"Това е отвратително. Това е нечовешко. Това противоречи на всички ценности, на които сме се посветили като държава", заяви Шолц.

Освен това той потвърди пред депутатите, че Берлин временно спира помощта си за развитието на палестинските територии. Канцлерът обясни, че ще бъде направен детайлен анализ на това, къде отиват средствата. "Нашият критерий ще бъде дали тези проекти служат на мира в региона и на сигурността на Израел по най-добрия възможен начин... Докато този анализ не бъде изцяло завършен, няма да отпускаме никакви нови средства", посочи той.

Жертвите

Над 1300 палестинци са били убити в ивицата Газа, откакто Хамас предприе атака срещу Израел от анклава в събота, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти.

Министерството на здравеопазването в контролираната от ислямисткото движение палестинска територия съобщи, че броят на загиналите е достигнал 1354. 6049 души са били ранени. По-рано днес бе съобщено, че броят на убитите в Израел вече е най-малко 1300 души.

По информация на ООН около 339 000 души са избягали от домовете си в анклава.