Свят

Говорителят на МВнР на Израел: Нямахме намерение да се връщаме в Газа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израел напусна Ивицата Газа преди 18 години, без да има намерение да се връща там. Това заяви в отговор на въпрос на Euronews Bulgaria по време на брифинг говорителят на израелското министерство на външните работи Лиор Хаят. Той допълни, че Израел се е надявал, че двата народа са щели да живеят в мир и добросъседство

"За съжаление през последните 18 години Ивицата Газа се превърна в център на терористична организация, която контролира Ивицата Газа. Ние нямаме конфликт с тях. Имаме конфликт с Хамас, с ислямския Джихад и с Иран, който ги подкрепя.  Бих казал, че няма друга страна в света, която да прави същите усилия като Израел, за да избегне насилието и невинните жертви по време на конфликти. И ще продължим да го правим", заяви Лиор Хаят, говорител на израелското Министерство на външните работи.

До Лиор Хаят застана Ноам Пери. Бойци на Хамас нахлули в кибуца, в който живеят родителите ѝ. Днес не знае къде е нейният баща. Няма го. Отвлечен е. А единствената ѝ надежда да го види отново са властите и световните организации да ѝ помогнат да го открие.

"Десетки терористи са нахлули в кибуца и са избивали жителите къща по къща. Убиха приятелите ми, хората, с които съм израснала. Терористите влязоха и в дома на родителите ми. Баща ми, който е един вежлив възрастен човек, беше отвлечен от тях. За щастие той е успял да отнеме вниманието им и майка ми е успяла да се скрие. Майка ми сега е тук при мен, но и двете не знаем къде са го отвели и дали въобще е жив.", каза Ноам Пери, дъщеря на отвлечен израелски гражданин.

Ноам няма вяра, че е жив. Тя обаче има надеждата, че ще го срещне отново.