Свят

Бивш военен командир в Израел: Има голям риск от отваряне на северен фронт

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Мисля да замина за Израел, след като се прибера от Китай. Подал съм за мобилизация, в момента има набрани около 300 000 души. За момента не се набират хора над 40-годишна възраст, но очаквам, че може да има развитие.“

Това коментира за Euronews PrimeTime Николай Гълъбов – бивш военен командир на батальон 50 в Израел.

„Моята дъщеря е служила в армията на Израел. Всички нейни приятели от взвода са получили повиквателна, очаква се и тя да получи“, каза Гълъбов.

По думите му първото нещо, което ще направи като се върне, е да отиде в пограничните райони и по-специално да отдаде почит на загиналите в кибуц Нир Ицхак, където е живял.

Има над 1300 загинали, 3000 са ранени, от които 300 – тежко. Атаките продължават, постоянно валят ракети към Израел, посочи Гълъбов.

Палестинците живееха добре, но откакто властта беше взета от терористите от Хамас, нещата придобиха коренно различен модел на политика и живот. Всички помощи, предназначени за развитието на новата държава, бяха употребени във въоръжаване, подготовка за война. Ресурсът, който трябваше да отиде за образование и медицина, отиде за образование срещу държавата Израел и пълното ѝ унищожаване. Виждаме ескалацията в последните 10 години.

Гълъбов посочи, че когато той е бил на военна служба, палестинското общество не е било въоръжено до такава степен, както сега.

В момента се взимат решения какво точно ще бъде настъплението и операцията, защото израелската армия е много предпазлива в действията си. Тя прави разликата между палестинския народ, невинните граждани и терористичното крило на Хамас, тоест техните т.нар. военни отделения. Моите притеснения са, че те за пореден път ще се скрият сред цивилните и ще ги използват като жив щит. Ще влязат в детските градини, училищата, болниците и това ще направи много трудна операцията на Израел да вкара Хамас в историята“, смята бившият военен командир.

„Тази терористична организация няма право на съществуване. Аз дори и не мога да я сравня с Ислямска държава, тъй като те минаха всякакви граници“, подчерта той.

Има голям риск за отваряне на северния фронт от Хамас, около Йерусалим също има голямо струпване на палестинци, готови да участват в т.нар. от тях „свещена война“.

Тази операция на Хамас е дълго подготвяна, не без участието на Иран. Виждаме организацията им – въоръжение, подготовка, професионализъм. Начинът, по който влизат по море, въздух и суша“, смята Гълъбов.

Израел се опитва да води преговори, но условията на Хамас са недопустими. Как може да се водят преговори с терористична организация, която извършва престъпления и избива невинни хора, жени, деца, майки“, каза още той.

Не е страшно Израел да остави оръжието. Страшно е, че ако ние го оставим, арабите няма да го оставят. Това е проблемът. Конфликтът е много притеснителен и той ще продължава да тлее, докато не се намери точното решение за палестинския народ, но не и Хамас е на власт“, подчерта бившият военен командир.

Гълъбов благодари от името на еврейската общност у нас за подкрепата на България и българския народ.

„Това е наистина акт на благородство и показва феномена на българския народ, който спаси своите евреи и дава пример на много други общества в Европа“, каза той.


Целия разговор вижте във видеото.