Европа

Демонстрации в подкрепа и против Израел се проведоха в Прага

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Голям митинг в подкрепа на Израел се проведе в чешката столица Прага.

Министър-председателят на страната Петр Фиала се включи в демонстрацията в подкрепа на Израел във войната му срещу Хамас, обръщайки се към множеството с емоционални думи.

Трудно е да се намерят думи за това, което се случи на 7 октомври. Трудно е да се намерят думи, с които да го опишем, и думи, с които да го осъдим. Да, конфликтът в Близкия изток е сложен. В него се редуват моменти на надежда за мир, и моменти на въоръжен конфликт и напрежение. Но това, което се случи на 7 октомври, беше насилие и бруталност, които нямаха граници.

Петр Фиала, министър-председател на Чехия

С настъпването на вечерта наблизо се събра пропалестинска демонстрация. Полицията застана между двете групи, като и двете демонстрации приключиха без сблъсъци.

Конфликтът започна, след като на 7 октомври бойци на Хамас от Ивицата Газа пробиха силно укрепената разделителна стена на Израел и нападнаха музикален фестивал на открито и израелски гранични общности. В отговор на кървавото нахлуване Израел започна въздушни удари по ивицата Газа и я отцепи от храни, гориво и други доставки, като се зарече да унищожи бойната групировка.

Във войната са убити над 8800 палестинци, твърдят от палестинското министерство на здравеопазването.