Свят

Седем месеца протести в Израел: Най-продължителните и интензивни демонстрации, които държавата някога е виждала

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

29-та седмица на протести в Израел срещу съдебната реформа на министър-председателя Бенямин Нетаняху. Десетки хиляди демонстранти излязоха на улиците на крайбрежния град Тел Авив, а повече от повече от 100 бивши началници на службите за сигурност на Израел подписаха писмо, в което молят Нетаняху да спре с реформата. По-рано през деня приключи четиридневно шествие на протестиращи от Тел Авив до Йерусалим.

 

Протестиращите недоволстват срещу даването на пълна власт в ръцете на правителството. Ако реформата се приеме, ще станем свидетели на куха демокрация, което значи, че мнозинството няма да може да направи нищо. Няма да има защита на човешките права, защита на малцинствата и за жените. 

Амир Фукс, старши изследовател, Израелски институт за демокрация

По-късно Бенямин Нетаняху съобщи във видеообръщение, че отива в болница за спешна процедура за поставяне на пейсмейкър, но обеща да продължи с изпълнението на плана си за реформа на съдебната система. След това докторите в болницата, където е опериран заявиха, че интервенцията е била успешна и Нетаняху се чувствал добре.

 

Установихме временна аритмия. Това е причината, поради която спешно помолихме министър-председателя да дойде в болницата и да се подложи на процедура за имплантиране на пейсмейкър. Операцията премина гладко, без усложнения, той не е в животозастрашаващо състояние. Чувства се отлично и ще се завърне към ежедневните си задължения.

проф. Рой Бернарт - хирург

Нетаняху и партньорите му от крайната десница твърдят, че реформата е необходима, за да се ограничат прекомерните правомощия на върховния съд. След седем поредни месеца на най-продължителните и интензивни демонстрации, които страната някога е виждала, първата част от реформата ще бъде гласувана в понеделник.