Свят

28 седмици израелците протестират, а съдебната реформа напредва

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Десетки хиляди хора протестираха отново в Израел срещу плановете на правителството да ускори спорна съдебна реформа. Мнозина се опасяват, че тя ще отслаби съдебната система на страната. Само в Тел Авив са демонстрирали повече от 150 000 души. Хора протестираха и в други градове в еврейската държава.

Митингите, които са 28-ми от представянето на програмата за реформи през януари, се провеждат само дни след като парламентът одобри на първо четене законопроект, който намалява клаузата за "обоснованост", чрез която съдебната власт може да отменя правителствени решения. Правителството на Израел работи за приемане на закон, който ще ограничи правомощията на Върховния съд да упражнява надзор върху правителството и отделните министри.

Парламентарна комисията в Кнесета подготвя законопроекта за окончателно гласуване от законодателния орган. Критиците се опасяват, че законът може да доведе до корупция и произволни назначения на висши длъжности, а правителството обвинява съдиите в прекомерна намеса в политическите решения. Месеци наред се провеждат демонстрации срещу плановете за промени и протестите набират все по-голяма скорост с напредването на законопроекта.

Повече от 1000 лекари са заплашили да напуснат работа. Те се опасяват, че съдебната реформа ще се отрази негативно на икономиката, демокрацията и сигурността, както и на здравната система. Планираните от правителството реформи предизвикват силно разделение в обществото, като 67% от хората казват, че се страхуват от избухване на гражданска война.

Допълнителни митинги са планирани за вторник, който ще бъде "Ден на съпротива", а протестиращите ще се опитат да блокират пътища в цялата страна.

На този фон премиерът на страната Бенямин Нетаняху беше приет в болница. От офиса му съобщиха, че 73-годишният министър-председател, който е в затруднено политическо и юридическо положение, вероятно е бил дехидратиран. По-късно Нетаняху пусна видео изявление.

 

Вчера прекарах време със съпругата си на Галилейското езеро, под слънцето, без шапка, без вода, не е добра идея. Вече се чувствам много по-добре, но имам само една молба към вас. В нашата страна преживяваме гореща вълна, така че ви моля да прекарвате по-малко време под слънцето, да пиете повече вода и се надявам, че всички ще имаме добра седмица.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

През октомври Нетаняху отново беше хоспитализиран за едно денонощие. От офиса му тогава съобщиха, че се е почувствал зле, докато е спазвал еврейския пост Йом Кипур. Нетаняху беше преизбран в края на миналата година и оглавява твърдодясна коалиция. Премиерът е изправен пред съда и по обвинения в корупция, които отрича.